PayPal Yerine Ne Kullanabiliriz?
PayPal, internetin kısa ömründe en eski ödeme sistemlerinden biri olarak, kısa zamanda kazandığı güven ile kendisine önemli bir kullanıcı çevresi oluşturdu. Günümüzde Paypal benzeri veya kopyası binlerce ödeme sistemi internette mevcut. Ancak şu ana kadar hiçbiri PayPal’in kazandığı güven ve hizmet ağına erişemedi. Bununla beraber PayPal Türkiye içindeki faaliyetlerini 2016’da durduğundan dolayı, PayPal hizmetinden yararlananlar yeni alternatiflere yönelmek zorunda kaldı.
En Çok Tercih Edilen PayPal Alternatifleri
Paypal Türkiye işlemlerinin durdurulmasıyla âtıl durumda kalan birçok Paypal hesabı sahibi, özellikle yabancı ülkelerden güvenli bir biçimde alışveriş yapabilmek için arayışlar içine girdiler. Ülkemizde birçok kullanıcıyı mağdur eden BDDK ve PayPal çözüm bulabilecek gibi durmuyor fakat internet alternatif servislerle doldu. Kısa bir arama ile 20’den fazla PayPal alternatif bulabilirsiniz. Biz sizin için kullanıcı sayıları ve kullanım alanları en geniş olanlardan birkaç tanesini sizinle paylaşıyoruz.
Alışveriş İçin Özel Olarak Geliştirilen Servisler
- Google Pay: PayPal’in yapabildiği her işi gerçekleştirebilen Google Pay, Google internetten alışverişlerde büyük kolaylık sağlıyor. Google hesabınız ile giriş yaptığınız sitelerde ödeme yapmanız için tek gereken şey “Buy with GPay” tuşuna tıklamanız oluyor. Tek olumsuz yanı kullanabilmeniz için Android 5 (Lollipop) ve üstü sürümlerde kullanılabiliyor olması.
- Amazon Pay: 2019 yılı itibariyle 310 milyondan fazla kullanıcısı olan Amazon Pay, maalesef PayPal gibi ülkemizde faaliyet göstermiyor. Fakat bu durum değişebilir zira Amazon henüz Türkiye’de Amazon Pay faaliyetleri için çalışmalara başlamadı. Fakat kredi kartınızı kullanarak Amazon Pay hesabınıza para yüklemeniz mümkün. Amazon dışında birçok platformda kullanılabilen Amazon Pay, alışverişler üzerinden komisyon almakta.
- 2checkout: 2006 yılında faaliyete geçen sistem rakipleri kadar yaygın olmasa da 20000’den fazla kurumsal müşterisi ve uluslararası kurumlardan aldıkları güvenlik sertifikaları ile dikkat çekiyor. Tamamen online ticaret için hazırlanan sistemleri, kullanıcılardan yapılan satış başına ödeme alıyor. Özellikle uluslararası alanda faaliyet gösteren ve e-ticaret ile dünyaya açılmak isteyen işletmelerin ve kişiler için önemli bir alternatif.
Alışveriş Dışında da Özellikler Sunan Servisler
- Wise: 2011 yılında Londra’da kurulan Wise, 2020 itibariyle 10 milyondan fazla kullanıcısı ile online ödeme yöntemleri arasında ismini duyurmaya başladı. Alışverişe dönük değil, para gönderip almaya yönelik bir sistem olan Wise, diğer sistemlerde olmayan banka kartı özelliğine de sahip. Bu kart, banka kartıyla aynı mantıkta çalışıyor ve ister para çekebiliyor, isterseniz alışveriş yapabiliyorsunuz. Şirket BDDK’nın koşullarını karşıladığı için ülkemizde hiçbir problem olmadan hizmet veriyor. Yalnız sitelerinin tamamı henüz Türkçe hale getirilmemiş. Çok sık yurt dışına çıkanların faydalanabileceği bir sistem olarak göz atmakta fayda var.
- AliPay: Şu an dünyadaki en büyük e-ticaret sitesi olan Alibaba ve Aliexpress’in kullanımını arttırmak için geliştirilen AliPay, 2013 yılından beri dünyada en fazla kullanılan online ödeme sistemi haline geldi ve 2018 verilerine göre 870 milyondan fazla üyesi mevcut. Uygulama özellikle Asya, Okyanusya, Ortadoğu ülkelerinde çok yoğun kullanılmakta. Dilenirse uygulama üzerinden anlık barkod veya karekod üretilerek, dükkanlardan da ödeme yapmak mümkün.
En İyi PayPal Alternatifi Hangisi?
Maalesef bu soruya herkese uygun verilebilecek bir cevap yok. Yukarıda saydığımız servislerden hepsi PayPal’de sunulmayan bazı özelliklere sahipken, bütün özelliklerini taşıyan bir alternatif maalesef yok. Ali Pay ve Wise reel dünyada da büyük kolaylıklar sağlayan uygulamalara sahipken, Steam gibi özellikle oyuncuların kullandığı platform tarafından desteklenmiyor mesela. Wise ve 2checkout’un internetten satış yapan özellikle bireysel kullanıcılara yönelik hizmetleri diğerlerinden daha iyiyken, Google Pay ve AliPay çok daha geniş bir alanda kullanılabiliyor. Tüm bunlara göre alternatifleri kendi ihtiyaçlarınıza göre inceleyip, karar vermeniz gerekiyor.